Ta med barna på tur

Til topps på Hestgrovheia i Agdenes. Frode Hammer (36), Trine Skarstad (33), Sander (6), Sebastian (4) og Adrian (2)
Til topps på Hestgrovheia i Agdenes. Frode Hammer (36), Trine Skarstad (33), Sander (6), Sebastian (4) og Adrian (2)

En av målsettingene med Opp24 er å inspirere til økt fysisk aktivitet gjennom å stimulere turinteressen. Det er derfor svært gledelig å registrere at dette turkonseptet tydeligvis fenger på tvers av generasjonene. Vi har tatt en prat med en turglad familie fra Trondheim for å høre hvilke erfaringer de har hatt med å gå toppturer sammen med barna etter at de oppdaget Opp24 på sensommeren.

-Vi bor på Jakobsli i Trondheim og har, som mange andre, stort sett vært på små turer i nærområdet tidligere. Vi har ikke hytte, så typiske søndagsturer har vært å gå grusveien fra Bekken opp til Elgsethytta, eller småturer til noen av hyttene i Bymarka. Trivelig nok, men mye folk i kø og lite utfordrende for både store og små, gjorde at vi snakket om at vi burde dratt litt andre steder. Utfordringen blir fort hvor skal man dra? Kommer man fram med barnevogn? Hvor langt kan barna gå? osv.

-I samtale med en fra Namsos hørte jeg om en app (opptur) som fikk Namdalinger ut og opp på topper i nærområdet. Syntes dette hørtes interessant ut og søkte etter tilsvarende for Trondheimsområdet og fant altså Opp24. Første toppen ble Storheia i Trondheim 30. august i år. Det var tydelig at det var langt mer inspirerende for barna å gå på sti fremfor veg, samt at minstemann trivdes veldig godt i bæremeis på ryggen. På veg ned ble det derfor en tur innom Elgsethytta også, og første "toppturen" ble til sammen 12 km. Skjønte da at barna ikke var noen hindring på tur, bare man legger opp til å gå på stier, har riktig klær og utstyr og gjerne noe godt i sekken til pausene.

-Av de 24 toppene, så er planen å ha med barna på minimum halvparten av de. Viktig at de mestrer turene underveis, så vi øker gradvis vanskelighetsgrad på turene. Vi har nå tatt 11 topper, hvor barna har vært med på 5 av de: Ytre Skurvhatten, Storheia, Baklifjellet, Elgshøgda og Hestgrovheia. Etter hvert begynte de å spørre hver uke hvilken topp vi skal ta til helgen og hvem sin tur det er til å krysse av på Opp24-appen. I bilen på veg hjem etter forrige topp kom det spørsmål fra baksetet om vi kan dra på telttur neste sommer i stedet for sydentur:)

-Så for oss "byfiser" har Opp24 gjort at vi har fått øynene opp for de mange mulighetene som ligger rundt oss om man bare drar litt utenfor allfarvei. Nå har vi meldt oss inn i Turistforeningen og gleder oss til å prøve turisthyttene og være med på Barnas Turlag. Så får vi se da om det blir Mallorca eller Trollheimen til sommeren:)

Frode Hammer

Storheia i Trondheim var første Opp24-toppen som ble besteget.
Elgshøgda i Skaun.

Skrevet av Asgeir Våg 29. november 2015