Den skal tidlig krøkes...

Elgshøgda i Skaun (537 moh.) ble besøkt 14. februar 2016.
Elgshøgda i Skaun (537 moh.) ble besøkt 14. februar 2016.

Mange har besøkt Opp24-topper også i vinter. Blant disse er Leander på snart 2 år som sin unge alder til tross har rukket å bestige seks av toppene i pulk/bæremeis. - Det går fint å komme seg ut på tur selv med små barn, sier foreldrene  Elisabeth og Eskil. De ønsker å gi sønnen en sunn oppvekst med inspirerende naturopplevelser.           

Elisabeth Lind og Eskil Johansen er et par i 30-årene som er bosatt i Trondheim, men som opprinnelig er fra henholdsvis Nord-Norge og Nord-Trøndelag. Elisabeth er lærer og Eskil jobber med batteri. Sønnen Leander er født i juni 2014.

Vi har tatt en prat med den turglade familien:

- Vi har begge alltid har likt å være ute, men har ikke alltid vært så veldig flink til å motivere oss selv. Vi trives godt med fiske, jakt, turer til hytter i nærområde med servering og overnattingsturer, men har selv syntes at det blir for lite av dette. De litt lengre turene har nok ikke vært førsteprioritert, rett og slett på grunn av latskap.

- Siden vi fikk en gutt i 2014 så ble vi mer motivert da vi ønsker å gi han en sunn oppvekst med mange inspirerende naturopplevelser. Spesielt Elisabeth blir lettere motivert av å ha mål og gjerne litt konkurranseinspirert. Da ble Opp24 en fin målsetning selv om vi ikke løper opp på toppene så ofte som mulig. Vi tar tiden til hjelp og koser oss på tur. 

- Det å ha med en liten en har ikke vært noe stress på turene vi har valgt så langt. Leander elsker å sitte i bæremeis og pulk så det å ta han med på turer er ikke noe problem. Det er bare å ta med seg litt snacks og huske på nok mat og drikke til pausene og gi en ekstra godbit på toppene (når vi ikke har holdt på å blåse bort) så blir det hyggeligere for alle.

- Så langt har vi besteget 6 topper der han har vært med, men vi har ikke prøvd oss på de turene som tar lengst tid enda (både i kjørelengde og gålengde) da vi ikke har ønsket at han må sitte for lenge i bil eller bæremeis om gangen. Kanskje spesielt kjørelengde har holdt oss mest igjen. 

- Siden Leander vokser raskt og nærmer seg to år vil han ha nok få mer utbytte av å være lengre borte ved at han kan leke mer underveis og ikke minst gå litt mer selv og utforske naturen rundt seg. Overnattinger, bading og fiske blir nok en slager framover for store og små.

- Neste topp er mest sannsynlig Fongen, Selbus høyeste topp, med to overnattinger på Ramsjøhytta i Sylan. Da får vi tatt livet med ro, invitere med andre familier og ellers fiske og kose oss med god mat uten å tenke på at vi skal være hjemme til leggetid eller andre forpliktelser. Om det blir turer før denne så tas det mer på sparket, men er slett ikke umulig. Plutselig har vi ikke noen planer en søndags formiddag så kan det hende vi tar en tur til topper i rimelig nærhet til Trondheim. 

- Om vi tar med Leander opp på alle toppene får vi se på, han skal tross alt ha glede av turene selv. 

Frøyas høyeste punkt, Besselvassheia (76 moh.) ble besteget 22. august 2015. 
Til topps på Storheia i Osen (600 moh.) 8. august 2015. 

Skrevet av Asgeir Våg 31. mars 2016