En helg - tre topper

Til topps på Hestgrovheia, 656 moh., den høyeste fjelltoppen i Agdenes.
Til topps på Hestgrovheia, 656 moh., den høyeste fjelltoppen i Agdenes. Foto: Asgeir Våg

Endelig vår og klart for fotturer i fjellet! Helga 30.4.-1.5. var satt av til det store Opp24-raidet på Sør-Fosen og Agdenes. Kjøreruta var lagt opp slik at vi fikk med oss tre topper på  to dager; Seksortklumpen i Bjugn, Osplikammen på Ørlandet og Hestgrovheia i Agdenes.

Kjørerute for toppturhelg på Sør-Fosen og Agdenes.

For å få mest mulig ut av helga med minst mulig kjøring hadde vi lagt opp helgaturen som en rundtur med start fra Trondheim.

Dag 1: Lørdag morgen tok vi ferja Flakk - Rørvik og kjørte nordover på Fosen opp til Krinsvatn og videre til Elveng i Bjugn og gikk turen til Seksortklumpen. Deretter gikk turen videre til Brekstad og overnatting på Hovde gård.

Dag 2: Etter søndagsfrokosten på hotellet besteg vi Ørlandets høyeste topp Osplikammen før vi tok ferja over til Agdenes og kjørte til Lensvik hvor siste topptur gikk til Hestgrovheia. Deretter returnerte vi til Trondheim via Orkanger.

Topp 1: Seksortklumpen, 493 moh.

Seksortklumpen, 493 moh., ligger foran oss.

Forhåndsrapportene sa at det fortsatt var en del snø i fjellet også ute ved kysten så vi hadde rustet oss med truger på turen. Men på tross av at det stedvis var partier med snø slapp vi stort sett å ta trugene i bruk. Med gode fjellsko og gamasjer var det helt ok å gå på føttene innover mot Seksortklumpen. Denne ruta er godt merket så det var lett å finne fram i terrenget.

Det blåste friskt på toppen, men utsikten var storslått.

Turen opp til toppen  av Seksortklumpen ble belønnet med vid utsikt utover fjordlandskapet på Fosen.  

Topp 2: Osplikammen, 286 moh.

Oppstigninga til Osplikammen går gjennom fin furuskog.

På Ørlandet var våren kommet for fullt, her var all snø borte. Med strålende sol og iherdig fuglesang som ramme ble turen til Osplikammen et herlig møte med våren.

Osplikammen er en del av Rusasetfjellet på grensa mellom Ørlandet og Bjugn.

Det var til tider folksomt på toppen av Osplikammen denne flotte vårdagen. Utsikten var det heller ingenting å si på.

Topp 3: Hestgrovheia, 656 moh.

Det var fortsatt mye snø på ruta opp mot topplatået på Hestgrovheia.

Innover mot Hestgrovheia i Agdenes ble det mye vassing i snø, men det gikk fint å gå også denne turen på føttene. Men det er ekstra krevende å gå i snø og når i tillegg bomveien innover dalen fortsatt var vinterstengt et par kilometer før avkjørselen til steinbruddet, ble turen totalt 4 km lenger enn beskrevet på UT.no.

Fra Vestre Varden på toppen av Hestgrovheia er det fantastisk utsikt i alle himmelretninger.

Med strategisk beliggenhet ytterst i Trondheimsfjorden har den mektige varden på toppen av Hestgrovheia hatt en sentral funksjon den gang vardevarsling var en del  av Norges forsvar.

Skrevet av Asgeir Våg 2. mai 2016